dimarts, 8 d’abril del 2014

Mas d'en Ramon Bessó (II)

Una vegada vista la localització i les principals característiques del mas d'en Ramon Bessó, ens centrem a fer una ullada al conjunt rupestre que aplega el mas, declarat patrimoni immaterial de la humanitat el 1998.



Davant de l’entrada del mas, a la l’esquerra, trobem la Balma amb les pintures rupestres, les quals van ser descobertes el 1950 per Antonet Òdena Ferrer, fill del guarda forestal del refugi del Mas d’en Llord. El prolífic i gran estudiós d’aquestes muntanyes, Salvador Vilaseca, efectuà el primer treball sobre les pintures.

La Balma es troba orientada en direcció Sud-Est. La cavitat té una llargada d’11 metres per 2,20 d’alçada i una profunditat de 3,60. Es troba entre el camí de les aigües i el mas d’en Ramon Bessó, en una zona amb molta presència d’aigües i envoltat d’alzines i pins.

En aquesta zona trobem fins a 15 figures, cinc de les quals corresponen a representacions humanes. Aquest conjunt de pintures naturalistes són d’estil llevantí. És una de les mostres més interessants de l’art postpaleolític de les nostres contrades. Les podem situar fa, aproximadament, 5500 anys.
Entre els elements més significatius, destaca un bòvid d’estil naturalista, molt poc freqüent en representacions d’aquest tipus. També són poc freqüents en la pintura llevantina altres elements presents com recipients o suposades mosques o aus, encara avui de difícil interpretació. 

 Amb aquestes dades, hem pogut veure 4 pinzellades d'un racó del barranc del Mas d’en Llord, una de les zones més belles i singulars de les muntanyes. Una bona excusa per fer una bonica i històrica excursió.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada